Najczęstsze błędy żywieniowe, zdrowy jadłospis, żywienie podczas zawodów sportowych – to tylko niektóre tematy, które były przedmiotem dyskusji podczas konferencji realizowanej przez Ośrodek w Tarnowie w dniu 24 listopada.
Ponad 150 nauczycieli wzięło udział w konferencji online „Prawidłowa dieta i aktywność fizyczna jako inwestycja w zdrowie dziecka”. W żywieniu dzieci i młodzieży jedną z najważniejszych zasad jest regularne spożywanie posiłków, które prawidłowo skomponowane pod względem odżywczym są niezbędne do właściwego rozwoju organizmu, a z prowadzonymi systematycznie ćwiczeniami pozwolą utrzymać prawidłową sylwetkę, o czym przekonywała prowadząca konferencję Ewelina Wojdak – dietetyk kliniczny.
Ponadto poruszony został problem otyłości wśród dzieci, która nadmiernie spotęgowała się podczas pandemii; przedstawione zostały sposoby odżywiania sportowców podczas zawodów sportowych, a także starano się znaleźć sposoby, aby zachęcić dzieci do aktywności fizycznej. Przedstawiono także analizę stanu sprawności fizycznej dzieci po pandemii i zaproponowano sposoby jej poprawy.
O przyrodzie, z naturą w tle będziemy aktywnie rozmawiać podczas III Małopolskiego Forum Przedmiotów Przyrodniczych. We współpracy z naszymi Partnerami przygotowaliśmy dla Państwa bogatą, różnorodną i bezpłatną ofertę. Cykl spotkań rozpoczynamy 24 kwietnia br. konferencją pod hasłem „Złap oddech! Zielono mi!”
„Rozwój daje moc” – dlatego dbajmy o jakość kształcenia od najmłodszych lat i już na etapie wychowania przedszkolnego sięgajmy po niekonwencjonalne rozwiązania pedagogiczne stymulujące indywidualny rozwój dziecka, ich kreatywność i ciekawość oraz zachęcajmy do aktywnego uczestnictwa w procesie nauki.