Po krótkim wstępie merytorycznym odbędą się warsztaty polegające na pomiarach rtęci w żywności przy użyciu spektrometru absorpcji atomowej techniką zimnych par (metoda AAS-CV). (Próbki żywności mogą być przyniesione przez uczestników szkolenia, do ustalenia). Po uzyskanych pomiarach zostaną na podstawie wyników obliczone parametry bezpieczeństwa żywności, a otrzymane wyniki zostaną zinterpretowane i przedyskutowane w odniesieniu do poziomów dopuszczalnych publikowanych przez akty normatywne.
Adresaci: nauczyciele biologii i przyrody
Treści programowe:
Prowadzący: dr Marzena Albrycht, Uniwersytet Pedagogiczny, Instytut Biologii i Nauk o Ziemi, Katedra Zoologii, dr Kinga Wierzbicka, nauczyciel-doradca metodyczny ds. biologii i przyrody
Kierownik formy: dr Kinga Wierzbicka, nauczyciel-doradca metodyczny ds. biologii i przyrody
ZASADY REJESTRACJI I PŁATNOŚCI