07.06.2022

Owoce, warzywa, zboża w naszej diecie – zagrożenia i korzyści

Łukasz Cieślik - Dyrektor Małopolskiego Centrum Doskonalenia Nauczycieli

2 czerwca około 250 nauczycieli uczestniczyło w konferencji online ,,Owoce, warzywa, zboża w naszej diecie – zagrożenia i korzyści” zorganizowanej przez Ośrodek w Krakowie we współpracy z Wojewódzką Stacją Sanitarno-Epidemiologiczną w Krakowie.

Celem konferencji było zwrócenie uwagi na kształtowanie u dzieci i młodzieży nawyków zdrowego odżywiania się oraz promowanie zdrowego stylu życia. Uroczystego jej otwarcia dokonał dr Łukasz Cieślik, dyrektor Małopolskiego Centrum Doskonalenia Nauczycieli oraz lek. wet. Jarosław Foremny Małopolski Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny.

Rozważania na temat korzyści i zagrożeń spożywania owoców i warzyw prowadziła dr inż. Radosława Skoczeń-Słupska adiunkt Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Wśród ekspertów znalazł się mgr inż. Marcin Widlak, który wygłosił wykład ,,Dary lasu –korzyści i zagrożenia”. Pan dr hab. Inż. Jacek Słupski prof. Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie zwrócił uwagę na jakość
i bezpieczeństwo przetworów owocowo-warzywnych w naszej diecie. O mykotoksynach – wielkich zagrożeniach z naszych zbóż opowiedział mgr inż. Piotr Pokrzywa Kierownik Oddziału Higieny Żywności, Żywienia i Procesów Nauczania WSSE w Krakowie. Dziękujemy prelegentom za bardzo ciekawe i interesujące wykłady zachęcające do zwiększenia udziału owoców i warzyw w diecie.

Galeria

wróć do listy aktualności
arrow
Facebook
YouTube