Zakupy żywności to rutynowy element codzienności każdego z nas. Czy dokonujemy właściwych wyborów żywieniowych, w szczególności wobec olbrzymiej oferty produktów spożywczych dostępnych na rynku? Czy dysponujemy wystarczającą wiedzą, by stać się świadomym konsumentem?
Konferencja „Świadomy konsument – co warto wiedzieć kupując żywność?” pomoże w znalezieniu odpowiedzi na powyższe pytania. Wydarzenie organizowane 29 maja br. przez MCDN Ośrodek w Krakowie ma na celu podniesienie poziomu wiedzy w zakresie zdrowego odżywiania, świadomego podejmowania decyzji zakupowych oraz umiejętności czytania etykiet produktów spożywczych. Konferencja skierowana jest do nauczycieli, pedagogów oraz pracowników placówek szkolno-wychowawczych na wszystkich poziomach edukacyjnych.
Podczas prelekcji przedstawiony zostanie szeroki zakres wiedzy dotyczącej podejmowania decyzji konsumenckich w trakcie naszych codziennych wyborów, a uczestnicy otrzymają wiedzę jak czytać etykiety na produktach, w tym jak analizować listę składników. Przekażemy również podstawowe informacje na temat substancji odżywczych, zrównoważonej diety oraz zapotrzebowania na kalorie i wartości odżywcze. Omówione zostanie także zagadnienie żywności specjalnego przeznaczenia czyli żywności skierowanej do osób o szczególnych potrzebach żywieniowych z powodu stanu zdrowia, nietolerancji pokarmowych, alergii lub specyficznych preferencji dietetycznych. Jeden z wykładów będzie poświęcony jakości żywienia w Małopolsce.
Organizatorem konferencji jest Małopolskie Centrum Doskonalenia Nauczycieli Ośrodek w Krakowie oraz Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie. Patronat nad wydarzenie objął Marszałek Województwa Małopolskiego Witold Kozłowski oraz Małopolska Kurator Oświaty Barbara Nowak.
Szczegółowy program wydarzenia wraz z możliwością zapisu: Świadomy konsument – co warto wiedzieć kupując żywność?
Międzynarodowe Centrum Targowo-Kongresowe EXPO Kraków, ul. Galicyjska 9. Wydarzenie zorganizowane wspólnie z małopolskimi uczelniami, instytutami naukowymi i branżowymi centrami umiejętności dla uczniów szkół ponadpodstawowych studentów/doktorantów oraz wszystkich osób dorosłych zainteresowanych rozwojem zawodowym.
Biznes i zarządzanie to przedmiot, który zastąpił w szkołach ponadpodstawowych podstawy przedsiębiorczości. W jego ramach uczniowie rozwijają kluczowe kompetencje przyszłości – współpracę, komunikację, kreatywność oraz innowacyjne podejście do wyzwań gospodarczych i społecznych.