23.02.2024

Zasady prawidłowego komponowania posiłków w diecie dzieci i młodzieży oraz wpływ aktywności fizycznej na rozwój chorób cywilizacyjnych wśród dzieci — konferencja

kosz z owocami

W żywieniu dzieci i młodzieży jedną z najważniejszych zasad jest regularne spożywanie posiłków, które prawidłowo skomponowane pod względem odżywczym są niezbędne do właściwego rozwoju organizmu oraz aktywności w szkole.

6 marca br. Małopolskie Centrum Doskonalenia Nauczycieli Ośrodek w Tarnowie zaprasza wszystkich zainteresowanych nauczycieli na konferencje online „Zasady prawidłowego komponowania posiłków w diecie dzieci i młodzieży oraz wpływ aktywności fizycznej na rozwój chorób cywilizacyjnych wśród dzieci” prowadzoną przez Ewelinę Wojdak – dietetyk ze specjalnością Dietetyki Klinicznej. Ukończyła studia licencjackie i magisterskie na kierunku Dietetyka Kliniczna w Krakowskiej Wyższej Szkole Promocji Zdrowia w Krakowie, dodatkowo posiada liczne certyfikaty szkoleniowe z zakresu chorób jelit, chorób autoimmunologicznych, leczenia pacjentów nefrologicznych. Konferencję współprowadzić będą doradcy metodyczni: Małgorzata Ciukaj, dr Kinga Kusiak – Witek oraz Renata Polek.

W programie:

  • Omówienie zasad zdrowego żywienia.
  • Związek jedzenia z emocjami i ich wpływ na funkcjonowanie w społeczeństwie.
  • Kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych u dzieci w wieku przedszkolnym.
  • Prewencja zaburzeń odżywiania u dzieci ze specjalnymi potrzebami intelektualnymi w wieku wczesnoszkolnym.
  • Wspieranie dziecka z nadwagą i otyłością na zajęciach z wychowania fizycznego.

Program konferencji wrazi z możliwością zapisów

 

wróć do listy aktualności
arrow
Facebook
YouTube